Sladké dobroty z listového těsta

Křehké zákusky z křupavého lístkového těsta jsou tou pravou odměnou po náročném pracovním dni a mohou být i výborným osvěžením. A pokud si netroufáte do poněkud náročnější výroby těsta domácího, nevadí. Během pár minut vykouzlíte dokonalé pohoštění i z kvalitního kupovaného.

Křupavé jablečné růže

Krásně vypadají a ještě lépe chutnají. Zaujměte návštěvu touto netradiční dobrotou vonící podzimem!

Na 6 porcí budete potřebovat:

  • 1 listové těsto
  • 4 velká jablka
  • 150 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 3 lžičky skořice
  • citrónovou kůru

Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr, skořici, citrónovou kůru a směs zkaramelizujte. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na tenké plátky, vložte do karamelové omáčky a orestujte. Listové těsto rozválejte na plát o tloušťce asi 3 milimetry a vykrajujte kolečka o průměru 10 cm (nebo podle průměru formiček). Formičky vysypte cukrem a skořicí, kolečka z těsta do nich přeneste, okraje lehce zarolujte dovnitř a dno těsta propíchejte vidličkou. Do každé formičky vyskládejte zkaramelizovaná jablka přes sebe do tvaru růže.

Posypte cukrem a skořicí, můžete doplnit rozinkami nebo sekanými ořechy a pečte asi 15 – 20 minut při teplotě 180ºC.

Krémeš

Typický oblíbený moučník původem ze Slovenska si Vás získá nadýchaným těstem a nebeskou náplní!

Na 12 kousků si připravte:

  • 400 g listového těsta
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 240 g moučkového cukru
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový puding
  • 2 lžíce rumu
  • 2 žloutky

Listové těsto rozdělte na dvě části a obě rozválejte na stejně velký plát. Každý plát přeneste na plech vyložený pečícím papírem, propíchejte vidličkou a pečte asi 20 minut při 180ºC. Smíchejte 400 ml mléka, žloutky a 140 g moučkového cukru a přiveďte k varu. Jakmile směs začne vřít, vmíchejte pudinkový prášek rozmíchaný ve zbytku mléka, na mírném ohni vařte do zhoustnutí, poté odstavte a nechte vychladnout.

Smetanu vyšlehejte spolu se 100 g moučkového cukru a ztužovačem dotuha a dejte vychladit do lednice. Upečený plát listového těsta potřete vanilkovým krémem a na něj rozprostřete vrstvu ušlehané smetany. Přiklopte druhým plátem těsta a pocukrujte.

TIP: Porcování dezertu bude snazší, pokud si horní plát rozkrájíte předem na čtverce a ty poté pouze na krém přiklopíte – vrchní plát se nebude drobit a lámat.

Mille – Feuille

Tradiční francouzský dezert znamená v překladu „tisíc lístků“. Vychutnejte si tuto neodolatelnou delikatesu i Vy!

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 500 g listového těsta
  • 1 vejce

na krokant:

  • 80 g mandlí
  • 220 g cukru krupice

a na krém:

  • 220 g hořké čokolády
  • 110 g mléčné čokolády
  • 450 ml smetany ke šlehání
  • 40 ml brandy

Těsto rozválejte na plát o tloušťce 3 milimetry a nakrájejte na čtyři obdélníky o rozměru asi 12 x 25 cm. Přeneste na plech vyložený pečícím papírem, propíchejte vidličkou a dejte do lednice asi na dvacet minut vychladit. Na pečící plech rozložte mandle a pečte asi 6 minut při 200ºC.

Na pánev nasypte cukr, nechte ho zkaramelizovat, odstavte z plotny a vmíchejte opečené mandle. Plech nebo tác vyložte pečícím papírem, potřete ho olejem a na něj rozetřete krokant. Nechte vychladit a ztuhnout a poté ho rozlučte na kousky.

Obdélníky vychlazeného těsta potřete rozšlehaným vejcem a každý z nich rozřízněte na čtyři obdélníčky. Pečte asi 20 minut při 200ºC a nechte vychladnout. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni spolu se smetanou a brandy, poté ji odstavte z plotny, mixérem prošlehejte a dejte do lednice vychladit asi na 10 minut.

Upečené obdélníčky těsta potírejte čokoládovou náplní a skládejte vždy čtyři na sebe. Povrch dezertu posypte mandlovým krokantem.

Žloutkové řezy s citrónovou polevou

Osvěžující zákusek plný lahodného vanilkového krému oslní každého mlsouna!

Na 20 kousků si připravte:

  • 500 g listového těsta
  • 1 vejce

na náplň:

  • 1 vanilkový puding
  • 300 ml mléka
  • 80 g cukru krupice
  • 100 g másla

a na ozdobu:

  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 50 g jahodové marmelády

Těsto rozválejte na tenký velký plát a ten rádýlkem rozkrájejte na 4 stejně široké pruhy. Ty přeneste na dva plechy vyložené pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a propíchejte vidličkou. Pečte asi 20 minut při teplotě 200ºC. Z pudinkového prášku, cukru a mléka uvařte hustý krém a nechte ho vychladnout.

Poté do něj přidejte změklé máslo a vyšlehejte hladký krém. Moučkový cukr utřete v misce s citrónovou šťávou a jahodovou marmeládou. Dva pláty těsta potřete vanilkovým krémem, přiklopte zbývajícími pláty těsta a potřete citrónovou polevou. Vložte do lednice a nechte vychladit a ztuhnout, poté krájejte na řezy.

Kořeněné palmiers

Křehká francouzská sladkost ochucená netradičním kořením si Vás ihned získá a v chladných dnech Vám příjemně provoní kuchyň!

Budete potřebovat:

  • 350 g listového těsta
  • 90 g třtinového cukru
  • pomerančovou kůru
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • kousek másla

Smíchejte cukr s nastrouhanou pomerančovou kůrou a kořením a pracovní plochu jí lehce poprašte. Těsto rozválejte na plát o velikosti asi 30 x 30 cm, potřete ho trochou rozpuštěného másla a posypte asi polovinou okořeněného cukru. Těsto zaviňte z obou stran do středu (vznikne Vám tvar „brýlí“).

Přesuňte na tác a vložte do lednice asi na hodinu, aby těsto ztuhlo. Poté krájejte na plátky o síle asi 1 centimetru, skládejte na plech vyložený pečícím papírem a povrch posypte zbývajícím cukrem. Pečte asi 10 minut při teplotě 220ºC a nechte vychladnout.

Listové řezy s vanilkovým krémem

Nadýchaný zákusek vonící vanilkou a kávou – to je to pravé pro odpolední siestu!

Pro 6 osob budete potřebovat:

  • 375 g listového těsta
  • 1 bílek
  • 160 g moučkového cukru
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu

a na krém:

  • 350 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml mléka
  • 50 ml espresa
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 žloutky
  • 80 g cukru krupice

Do rendlíku vlijte mléko, smetanu a espreso, přidejte semínka z vanilkového lusku a mírném ohni směs zahřívejte. Žloutky krátce prošlehejte spolu s cukrem, aby se rozpustil, přilijte mléčnou směs, rychle prošlehejte a vraťte zpátky na plotnu. Na mírném ohni a za stálého míchání směs zahřívejte do zhoustnutí, bude to trvat asi pět minut.

Poté odstavte z plamene, zakryjte potravinovou folií a nechte vychladit. Těsto rozválejte na plát o tloušťce asi 3 milimetry, přeneste ho na tác vyložený folií a dejte do mrazáku asi na čtvrt hodiny zatuhnout. Bílek vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem na hladkou polevu, potřete jí vychlazené těsto a vraťte do mrazáku asi na 5 minut, aby poleva zatuhla. Poté potřený plát těsta krájejte ostrým nožem na malé řezy o velikosti asi 2 x 12 cm. Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 10 minut při 200ºC. Nechte vychladnout a poté servírujte s krémem.