Zbožňujete nepečené cukroví nebo zkrátka jen nestíháte, ale nechcete mít prázdný sváteční stůl? Můžete koupit krabičku sladkostí v supermarketu nebo koupit pár surovin a vytvořit dokonalé nepečené cukroví za pár minut!
Kokosové kuličky s likérem
Delikátní spojení bílé čokolády s vaječným koňakem a kokosem zaujme každého!
Na 25 kuliček budete potřebovat:
- 200 g bílé čokolády
- 100 g moučkového cukru
- 120 ml vaječného likéru
- 120 g strouhaného kokosu
- 20 g másla
Bílou čokoládu rozpusťte spolu s máslem ve vodní lázni, poté k ní přidejte likér a kokos. Hmotu vychlaďte, tvarujte z ní kuličky a ty obalujte ve strouhaném kokosu.
Ořechové koule s rumem
Kakaové sušenky s ořechy a rumem tvoří dokonalou kombinaci pro nekonečné mlsání.
Na 30 koulí si připravte:
- 250 g sušenek Koka
- 100 g vlašských ořechů
- 50 g mandlí
- 100 ml rumu
- 50 hořké čokolády
- 70 g másla
- 25 g moučkového cukru
Sušenky rozdrťte, pokapejte rumem a nechte odležet, aby zvlhly. Čokoládu a vlašské ořechy nastrouhejte a smíchejte. Máslo utřete s cukrem do pěny a smíchejte s rumovými sušenkami, čokoládou i vlašskými ořechy. Hmotu nechte ztuhnout v lednici, poté z ní tvarujte kuličky a obalujte je v mletých mandlích.
Perníkové lanýže
Sušené švestky lanýže ozvláštní, perníkové koření dodá vánoční aroma.
Na 25 kousků budete potřebovat:
- 250 g hořké čokolády
- 100 g másla
- 50 ml smetany ke šlehání
- 50 g sušených švestek
- lžičku perníkového koření
- holandské kakao
Máslo se smetanou přiveďte k varu, přelijte jím na kousky nasekanou čokoládu a rozmíchejte v hladký čokoládový krém. Přidejte perníkové koření a švestky pokrájené na drobné kousky a promíchejte. Hmotu nechte ztuhnout v lednici, poté z ní tvarujte kuličky a ty obalujte v hořkém kakau.
Čokoládový salám
Klasika, se kterou piškoty nebo zbytky nepovedeného cukroví přetvoříte na originální dobrotu.
Připravte si:
- 300 g dětských piškotů
- 150 g hořké čokolády
- 150 g moučkového cukru
- 160 g másla
- 50 g kakaa
- 2 lžíce rumu
- 1 vejce
- strouhaný kokos
Piškoty rozdrťte a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Změklé máslo utřete s cukrem do pěny, přidejte rum, vejce a kakao. Nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a rozdrcené piškoty a vytvořte hmotu, kterou dáte do lednice ztuhnout. Po ztuhnutí z hmoty vyválejte několik šišek a obalte je v nastrouhaném kokosu. Ty jednotlivě zabalte do alobalu nebo potravinové fólie a uchovávejte je v lednici. Před podáváním čokoládový salám nakrájejte na kolečka.
Bonbóny z fíků
Sušené ovoce s ořechy chutná vždycky, když navíc zavoní rumem, víte, že Vánoce jsou tady.
Na fíkové bonbóny budete potřebovat:
- 200 g sušených fíků
- 150 g moučkového cukru
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g lískových ořechů
- lžíci rumu
- lžíci citrónové šťávy
- 1 bílek
Fíky nasekejte na drobné kousky a promíchejte je s rumem. Přidejte nastrouhané ořechy, moučkový cukr, bílek a citrónovou šťávu. Vypracujte tuhou hmotu a nechte ji chvilku odležet. Z těsta potom tvarujte kuličky, obalujte je v moučkovém cukru a aranžujte do papírových košíčků.
Mila kuličky
Originální kuličky z oblíbených oplatek zmizí ze stolu jako první.
Připravte si:
- 3 oplatky Mila
- 125 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 3 lžíce ořechů
- 3 lžíce rumu
- strouhaný kokos na obalení
Oplatky nastrouhejte, přidejte změklé máslo, nastrouhané ořechy a rum. Směs promíchejte a dejte zatuhnout do lednice. Poté tvarujte kuličky a obalujte je ve strouhaném kokosu.