Pocit, kdy máte břicho nafouknuté jako balón, určitě dobře znáte. Když se dostaví tento stav, člověk není schopen vůbec ničeho a jen čeká, až vypudí přebytečný vzduch z těla. Často se to sice daří, ale vše je spojeno s nepříjemným pachem a často i s nelibozvučnými tóny. Nadýmání trápí jak zdravé lidi, tak i ty, kteří trpí chronickým onemocněním střev. Jak tedy na nadýmání?
Vyhněte se rizikovým potravinám
Pocitu nafouknutého břicha se lze zbavit preventivními opatřeními v oblasti stravování. Nemusí se jednat o žádnou doslova brutální dietu, ale postačí pouze omezení konzumace potravin vedoucích ke stavům nadměrného nadýmání. Jaké potraviny by se tedy měly omezit v případě, že se chcete zbavit nadměrných větrů?
- veškeré luštěniny
- zelí či kapustu
- brokolici anebo květák
- těstoviny
- příliš čerstvé pečivo
Pozor na polykání vzduchu!
Plynatost taktéž většinou zajistí polykání vzduchu. Možná se to zdá nepravděpodobné, ale člověk během života nebere do svých útrob obrovské množství vzduchu. Doporučuje se především jít mnohem pomaleji. Již naše maminky nás upozorňovaly na to, abychom při jídle nemluvili. Nadýmání podporuje i pití brček. Ideální bude mimo jiné i absence sycených nápojů. Také byste neměli využívat žvýkačky, které napomáhají přístupu vzduchu do organismu.
Porucha laktózové tolerance
Mnozí lidé trpí nesnášenlivostí mléčného cukru. Může za to nedostatek jednoho z trávicích enzymů, jímž je laktáza. Jestliže trpíte tímto onemocněním, které má za následek nedostatečné štěpení laktózy, tak je optimální poradit se o dalším postupu se svým ošetřujícím lékařem, jenž stanoví i jídelníček. Ten bude citlivě složen tak, aby u vás nedocházelo k problémům spojeným s nadměrnými větry. Nebudete se tak cítit nafouklá a vaše zažívání bude v dokonalém pořádku.